Korte stand van zaken haalbaarheidsstudie sportaccommodaties
Beste leden,
Zoals u wellicht weet huren de voetbalverenigingen in Nijkerk (N.S.C. en Sparta Nijkerk) en Nijkerkerveen (Veensche Boys) de sportaccommodaties momenteel nog van SRO. Dit contract, dat de gemeente in 2004 met SRO heeft afgesloten, eindigt op 1 januari 2019. Omdat het contract met SRO eindigt en de gemeente eerder heeft aangegeven dat ze plannen heeft om de buitensport te privatiseren (zie sportnota), zijn de besturen van de voetbalverenigingen inclusief SC Hoevelaken bij elkaar gaan zitten om te praten over de toekomst. De vier voetbalverenigingen hebben het plan bedacht om een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de vier voetbalaccommodaties door een beheerorganisatie te laten exploiteren. Elders in het land zijn diverse beheerorganisaties die namens een aantal verenigingen de accommodaties exploiteren (zorgen voor het onderhoud en vervanging van velden en kleedkamers, beheer, schoonmaak et cetera).
De gemeente vond dit een prima initiatief en heeft de financiering van het onderzoek voor haar rekening genomen. De vier verenigingen zijn opdrachtgever van het onderzoek. De uitvoering gebeurt door gespecialiseerde bureaus, waarbij het onderzoek wordt begeleid door een werkgroep van acht personen (iedere vereniging heeft twee vertegenwoordigers in de werkgroep).
Inmiddels is het onderzoek redelijk gevorderd. In januari zullen we het concept-rapport bespreken.
Wat houdt die haalbaarheidsstudie nu in? In feite moet op basis van het onderzoek de verenigingen kunnen besluiten of ze een gezamenlijke beheerorganisatie willen en onder welke voorwaarden.
En dus wordt in het onderzoek
* de kwaliteit van de kleedkamers in beeld gebracht;
* de toekomstige kosten van instandhouding van de kleedkamers in beeld gebracht, inclusief de kosten van herstel van huidige gebreken;
* de kwaliteit van de velden en veldinrichting in beeld gebracht;
* de toekomstige kosten van instandhouding van de velden en veldinrichting in beeld gebracht, inclusief de kosten van herstel van huidige gebreken en toekomstige vervangingen;
* de benodigde velden en kleedkamers berekend (wat is nodig volgens planningsrichtlijnen);
* de mogelijkheden en ervaringen elders in het land geïnventariseerd;
* de fiscale en juridische aandachtspunten (mogelijkheden en onmogelijkheden) benoemd;
* de risico’s en maatregelen om risico’s te beheersen.
Als het haalbaarheidsonderzoek klaar is, is de eerste stap gezet en zit het werk erop voor de werkgroep (de acht personen van de vier voetbalverenigingen). Maar de afstemming met de gemeente moet ook nog plaatsvinden en last but not least de afstemming met onze eigen leden.
Als we tot overeenstemming kunnen komen met de gemeente, dan zal dat waarschijnlijk een principe-overeenkomst worden, onder voorbehoud van goedkeuring van de ALV’s van de verenigingen.
Op 21 maart 2018 zijn gemeenteraadsverkiezingen. De ervaring (landelijk) leert dat belangrijke besluiten in de gemeentepolitiek worden doorgeschoven na de verkiezingen, als het nieuwe gemeentebestuur (College en raad) operationeel is. De gemeenteraad bepaalt ook zelf haar eigen agenda.
Omdat we als verenigingen en gemeente niet onder tijdsdruk willen komen (1 januari 2019 doet SRO niks meer), hebben we als werkgroep met de gemeente al wel nagedacht over een eventueel overgangsjaar, mocht dat nodig zijn. De gemeente zou dan een extern bedrijf het onderhoud kunnen laten uitvoeren voor één jaar.
Over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek en over de vervolgacties zullen we de leden zo spoedig mogelijk informeren.
Met vriendelijke groet,
Het bestuur van v.v. Sparta Nijkerk
Nachtegaalsteeg 1
3862 WJ Nijkerk