Eindelijk, lekker voetballen en geen afgelastingen!!
Vroeger, zeg maar tot en met de jaren ’80 hadden wij echte winters met veel sneeuw- en ijspret, soms tot ver in maart. Daarom kennen wij het fenomeen Winterstop? Ik denk dat iedereen wel blij is met de winterstop; wil je graag prestaties leveren dan is een rustperiode waarin pijntjes en blessures kunnen herstellen zeer welkom en voetbal je voor je plezier doe je dat natuurlijk het liefst met mooi weer!!
De winterstop start over het algemeen begin december. Omdat, zeker tegenwoordig, november en begin december redelijk zacht van aard zijn levert dit meestal geen problemen op in die zin dat er zelden sprake is van een afgelasting. Alleen bij overvloedige regenval komt dit voor. Dat is terecht omdat anders de (natuur)grasvelden geheel kapot getrapt worden en in de winter hersteld gras niet waardoor je de rest van het seizoen zeer slechte velden krijgt. De winterstop is tegenwoordig wel erg kort, landelijk spelende teams spelen half januari al weer competitie en trainen vanaf begin januari alweer. Verder wordt half januari ook weer gestart met trainingen voor de meeste recreatieve en jeugdteams. Maar wat zijn de gevolgen hiervan? Waarom is dat nodig? Wie wil dat?
De gevolgen hebben wij de laatste weken kunnen zien; veel, erg veel afgelastingen. Niet alleen wedstrijden maar ook trainingen die niet door konden gaan en als wedstrijden of trainingen doorgaan denk je als recreatieve voetballer waarom laat ik mij hier bij een temperatuur van een paar graden boven nul natregenen? Denk hierbij niet dat kunstgrasvelden hiervoor de oplossing zijn; ook daar kan water op blijven staan en sneeuw blijft er lang op liggen en juist dan mag je niet op kunstgras lopen, laat staan voetballen. Maar er zijn meer effecten; voor veel jeugdteams is moeite gedaan om voorafgaand aan de competitie oefenwedstrijden te organiseren; vrijwel allemaal afgelast. Trainingen om de tweede seizoenshelft beter voor de dag te kunnen komen, vrijwel allemaal afgelast om de velden te sparen. De competitiestanden laten een erg vertekent beeld zien; kijk maar eens naar de stand van Sparta Nijkerk 1, de landelijke Topklasse maar ook de stand bij bijvoorbeeld F1 of E8 laat zien dat er teams zijn met 1, met 2 en met 3 gespeelde wedstrijden. Door het grote aantal afgelastingen zullen er waarschijnlijk een aantal op een doordeweekse avond ingehaald moeten worden; erg leuk en praktisch voor de aller kleinsten of diegene (spelers en ouders) die dan werken of studeren en/of voor supporters.
Waarom dat moet?; dat is nu net de vraag die wij eens aan de KNVB moeten stellen. Waarom moet de competitie al in april/begin mei zijn afgerond? Waarom wordt er niet gevoetbald in de maanden mei en juni? Zeker voor de recreatieve teams en veel jeugdteams kan dat prima. Op kunstgras kan er zelfs tot aanvang van de schoolvakanties worden gespeeld en de natuurgrasvelden, met een beetje goede wil tot in de derde week van juni, dan is er nog voldoende tijd om de velden te prepareren voor het volgende seizoen. Dat voor landelijk spelende prestatie gerichte teams vaak nacompetitie programma’s gedraaid moeten worden om over promotie en degradatie te beslissen kan waar zijn maar dat is maar op een beperkt deel van de KNVB leden van toepassing. Laat de vele jeugdteams en de recreatieve teams lekker voetballen als het mooi weer is. Wat vindt u?
Richard van Hussel
Nachtegaalsteeg 1
3862 WJ Nijkerk