Amsterdam – Naast profvoetballers is het natuurlijk ook interessant om aan Marokkaanse ex-profvoetballers, zaakwaarnemers of trainers te vragen hoe het met ze gaat en te vragen hoe zij hun toekomst zien. Atlas-Lions redacteuren Youssef Aghmir en Youssef Ghazouani gingen recentelijk langs bij Said Ouaali, de broer van Simon Ouaali. Said Ouaali begon zijn trainerscarrière bij FC Lisse. Via FC Volendam belandde de Marokkaanse trainer uiteindelijk bij Ajax. De jeugdtrainer was in zijn eerste jaar bij Ajax coach van het A2 elftal. Afgelopen seizoen was Ouaali coach van het B1 elftal van de Amsterdamse club. Volgend seizoen hanteert Ajax een nieuwe werkwijze die we ook bespreken met de jeugdtrainer van Ajax. Op het trainingscomplex werden we ontvangen door Ouaali, waar ook het interview heeft plaatsgevonden.
Said Ouaali: “Er zijn genoeg Marokkaanse spelers die momenteel bij Ajax spelen, zich goed ontwikkelen en een prima houding hebben. En daar ben ik heel blij mee.”
Kun je jezelf even in het kort voorstellen?
“ Mijn naam is Said Ouaali, geboren in Marokko en momenteel woonachtig in Amsterdam. Toen ik elf jaar was ben ik naar Nederland toe gekomen. Voor mijn komst naar Nederland wist ik niet wat voetbal was. Vanaf het moment dat ik in Nederland was, begon ik op straat te voetballen. Op straat leerde ik heel snel om mij aan te passen aan de Nederlandse cultuur en de taal. Voetbal gaat al van jongs af aan als een rode draad door mijn leven. Via een amateurvereniging vond ik voetbal steeds leuker. Ik deed niets anders. Uiteindelijk ben ik op latere leeftijd bij Ajax terechtgekomen. Via Ajax heb ik nog bij Haarlem (Eerste Divisie Betaald Voetbal) gevoetbald. Vanaf dat moment combineerde ik het voetbal met een CIOS-opleiding. Vervolgens moest ik tijdens de opleiding een keuzes maken voor bepaalde vakken. Ik koos voor voetbal en gehandicaptensport. Op het Cios heb ik dus ook mijn eerste trainersdiploma’s behaald. Niet snel daarna begon mijn trainerscarrière.”
Op welke leeftijd begon je bij een amateurclub met voetballen?
“Volgens mij vanaf mijn elfde. Vanaf het moment dat ik in Nederland aankwam.”
Voor welke amateurclub(s) kwam je allemaal uit?
“Ik heb alleen bij SV Diemen gespeeld. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Ajax amateurs en vervolgens ging ik naar Haarlem.”
Op welke leeftijd ging je naar Ajax?
“Op mijn 22e maakte ik de overstap naar Ajax amateurs. We speelden toen in de Hoofdklasse. Een jaar later speelde ik Eerste divisie bij Haarlem.”
Kun je het debuut voor de Ajax amateurs en Haarlem nog herinneren?
“Ik ging van Diemen naar Ajax Zaterdag. Ik kwam in een hele grote groep. Ik kreeg te maken met spelers die al acht jaar in de Ajax opleiding zaten. Ik moest daarmee concurreren. Ik wist niet wat me te wachten stond. Maar uiteindelijk kon ik de concurrentie makkelijk aan. Dat kwam doordat ik veelzijdig was. Ik was tweebenig. Een typisch Marokkaanse voetballer. Dat was oké, waardoor je uiteindelijk ook een basisplek kreeg en waardoor ik op een gegeven moment ook naar Haarlem kon gaan.”
Op welke positie speelde je?
“Ik was tweebenig. Ik speelde voornamelijk rechts- of linksbuiten, of spits.”
U was docent op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Hoe kijkt u terug op deze periode?
“Uitstekend! Ook een heel belangrijk onderdeel in mijn ontwikkeling. Overigens doe ik het nog bewust twee ochtenden in de week. Ik vind het noodzakelijk dat je op alle fronten blijft ontwikkelen. Ik heb daar heel veel van geleerd. En daar profiteer ik nu van als persoon, maar ook als voetbaltrainer.“
In een interview met jou die op de website van Ajax staat, zeg jij over je periode bij Ajax: ‘’Ik was geen makkelijke speler voor mijn trainers. Achteraf heb ik bewondering voor de trainers die ik heb gehad. Ik was lastig beïnvloedbaar, koppig ook. Misschien had ik ook hogerop kunnen komen, maar ik wilde gewoon lekker spelen en vond het spelletje veel te belangrijk.’’ Heb je daar achteraf spijt van, of vindt je dat je alles uit je carrière hebt gehaald?
“Als je van tevoren alles wist, dan was alles makkelijk geweest. Ik was een aanvaller die veel handelde op intuïtie. Ik vond een actie belangrijker dan rendement. Dat is een beetje kenmerkend voor een straatvoetballer. Ik ben ook opgegroeid als straatvoetballer. Maar als je achteraf kijkt welke daden en handelingen ik allemaal verricht heb als speler en de keuzes die ik heb gemaakt, dan zou ik nu waarschijnlijke andere keuzes hebben gemaakt als ik het opnieuw mocht doen.”
Hoe bevalt het om coach bij Ajax te zijn?
“Ik moet zeggen dat de keuzes die ik tot nu in mijn carrière heb gemaakt allemaal goed zijn bevallen. Of het nou onderwijs is, of voetbalclub. Het bevalt me prima. Ook bij Ajax. Ik zit er nu drie jaar. Ik begon bij de A2, vorig seizoen de B1 en volgend jaar alle drie de teams. We gaan dan een andere werkwijze toepassen. Je werkt met talentvolle groepen. Dat is belangrijk. Je probeert een bijdrage te leveren in de ontwikkeling. Als je dagelijks bezig kan zijn met talentvolle jonge gasten, in een professionele organisatie, dan heb ik het wel getroffen.”
Wat houdt het precies in wat er aankomend seizoen bij Ajax gaat gebeuren wat werkwijze betreft?
“Je hebt straks drie teams en vijf coaches. Dat houdt in dat straks 1 coach zes weken bij de B1 is en vervolgens gaat deze coach voor zes weken door bij de A2 of A1. Een speler heeft om de zes weken een andere teamcoach.
Welke geplande doelen heb je behaald in het trainersvak en welke nog niet?
“Ik heb tijdens mijn opleiding CIOS/Sportacademie mijn trainersdiploma’s gehaald. Ik heb een tijd geleden gezegd dat ik graag bij Ajax wilde werken. Ook heb ik tegen mezelf gezegd dat ik al mijn diploma’s moest halen. Dat is gerealiseerd. Ik heb top Amateurs getraind. Ik heb bij BVO clubs zoals Volendam en Ajax gewerkt. Afhankelijk hoe ik me daarbij voel, stel ik nieuwe doelen bij. Op dit moment ben ik hier aangenomen om samen met mijn collega’s het niveau van de jeugdopleiding naar een hoger plan te brengen. Daar ben ik nu mee bezig. Mocht ik na dit seizoen een nieuwe prikkel nodig hebben of een nieuwe ambitie ontstaan, dan zal ik dat kenbaar maken bij de club. Op dit moment ben ik bezig met de jeugdopleiding.“
Je hebt nu alle trainerspapieren op zak. Sta je in de toekomst open om als bondscoach aan de slag te gaan bij Marokko, of denk je dat je dat nooit zult gaan doen?
“Op dit moment ben ik met Ajax bezig. Ik vind op dit moment leren en beter worden belangrijker dan iets benoemen. Mocht zoiets in de toekomst op mijn pad komen, dan ga ik daar zeker over nadenken. Als ik een mening heb over het Marokkaanse voetbal, of over het voetbal in het algemeen, dan heb ik ook een mening hoe het beter moet waarschijnlijk. Ik ben hier bij Ajax opgeleid en ik ben opgegroeid met de Nederlandse school. Ik heb daardoor ook Europees leren denken. Ik weet wel dat ik zeker een bijdrage kan leveren aan zo een project.”
Wat vind je van de prestaties van je oudere broer Simon tot nu toe?
“Ik bewonder hem heel erg. Hij is, als je kijkt naar de prijzen die hij heeft behaald en de persoon die hij is, het tegenovergestelde van hoe ik ben. Ik bewonder hem heel erg voor wat hij gedaan heeft en waar hij vandaan komt. Hij is meer een producttrainer dan ik. Ik ben een procestrainer. Hij is niet alleen als trainer goed, maar ook als persoon. Hoe hij met mensen omgaat, dat is soms voor zijn spelers, maar ook voor zijn omgeving heel belangrijk. Ik verwacht ook dat hij succesvol zal blijven.”